MENY

POPULÆRE STEDER
 TYRKIA

* FERIE i TYRKIA

* KART TYRKIA

* ISTANBUL

* KAPPADOKIA

* PAMUKKALE

* CIRALI/ OLYMPOS

* ANTALYA

* KALEKÖY/ KEKOVA

* DALYAN

* BODRUM

* RUNDTURER

* OM OSS

Solnedgang_Alanya;Tyrkia

Guide Ferie_i_Tyrkia_anbefalinger

SAGALASSOS- antikk by i Tyrkia

Sagalossos antikk by Tyrkia

Sagalassos er en av de best bevarte antikke byene i Tyrkia, om ikke den beste. 
Den ligger 14- 1600 moh, og det er en naturskjønn opplevelse å gå her, og en fantastisk utsikt,  i tilleggg til det historiske. Alle monumenter og bygg er godt merket, med god forklaring.

 Sagalassos Antikk by Tyrkia

 

LITT HISTORIE SAGALASSOS

Den antikke byen Sagalassos ligger ca 100 km nord for Antalya i provinsen Burdur og er en av de best bevarte antikke byene. Det er registrert menneskelig bosetting i området siden 8000 år BC. Byen ligger i en skråning mot Taurus fjellene med havet mot syd og Anatolia platået i nord. Laveste nivå ligger på ca 1450 moh og høyeste på ca 1600 moh. Mot øst ligger fjellet Akdag som er 2271 moh.

Sagalassos ligger i det området som i antikken ble kalt Pisidia og var en viktig og velstående by i dette området. Aleksander den store erobret byen i 333 BC på vei til Persia.Byen  hadde på denne tiden i underkant av 10.000 innbyggere Senere under den Romerske perioden ble Sagalassos den viktigste urbane byen i Pisidia og sentrum for den keiserlige kulturen.

I år 518 ble byen ødelagt av et jordskjelv, i årene ca 541 til 543 omkom ca halve befolkingen av pest. Arabiske krigsherrer herjet byen rundt 640 og nok et jordskjelv rundt midten av 750 ødela byen. Etter dette flyttet befolkningen ned i de omkringliggende dalene. De siste oppføringene om Sagalassos stammer fra det 12. århundre hvor det er blitt funnet et befestet kloster. I de følgende århundrer dekket erosjon Sagalassos.

Etter dette har stedet ligget øde fram til 1985 da Britiske og Belgiske arkeologer begynte å undersøke stedet. I 1991 startet de første store utgravningene som fremdeles er i gang.

 

Hva finner vi i Sagalassos

Sagalassos har et stort romersk badekompleks, bibliotek, byhus med over 80 rom og teater med plass til opptil 9000 personer, samt andre monumenter fra byens flere tusen års historie. Videre finner du 2 agoraer, fontener, bibliotek, et parlament, gravsteder, kirke, stadion, templer og mye annet. Øverst i byen fantes et keramikk verksteder. Keramikk fra Sagalassos var meget berømt og var en stor eksportvare. Under utgravinger ble det funnet ferdig leirdeig, klar til bruk. Dette tyder på at et mulig plutselig jordskjelv ødela området.

 

For ytterligere informasjon så vil vi anbefale denne linken.

Info: http://bikeclassical.blogspot.no/2016/01/

Her er mange mange flere bilder fra Sagalassos, område for område + noen oversiktskart over området.

Bilder  Sagalassos

 

FAKTA SAGALASSOS

Inngangspenger sept 2017 .  10 tl.
Åpningstider :
 sommer april - oktober kl 08.30 - 19.00

Vinter  november - mars kl 08.30 - 17.00

Det er et utstillingslokale utenfor inngangen som er verdt et besøk. Her er det også toalett. Det står også at det er  kafe her, men vi så ingen. Ta med eget vann !!!


 Sagalassos Antikk by Tyrkia      Sagalassos Antikk by Tyrkia

 

BELIGGENHET og hvordan komme til  SAGALASSOS

Sagalassos ligger høyt oppe i fjellene mellom  Isparta og Burdur, opp fra den lille byen Aglasun- langs en 7 km svingete vei.

Sagalassos Antikk by Tyrkia

Med bil

For å komme til Aglasun ,som ligger langs D 685, kan du ta av mot Isparta fra Aksu rett øst for  Antalya. Jeg anbefaler denne veien da det er mest å se her. Det er i underkant 250 km fra Alanya til Sagalassos.

I vintermånedene kan det absolutt være snø på veiene her, så wsjekk føret før du drar på denne tiden, og husk kjetting - helst vinterdekk.

Ønsker du overnatting, er det mulighet ved Aglasun.

Sagalassos Antikk by Tyrkia kart

Med buss

Det er fult mulig å komme hit med buss med bytte i Antalya til Aglasun. De siste 7 km til Sagasun er det enklest å ta en taxi.

AGLASUN - SAGALASSOS

PS. Følg skilting i Aglasun til  Sagalassos når du kommer med bil. Vi var så dumme å følge google maps, som av en eller annen grunn sendte oss ut på små  trange grusveier egnet for traktor. Godt vi hadde Yeti!. Men hovedveien opp er fin og asfaltert !

Sagalassos Antikk by Tyrkia kart   Sagalassos Antikk by Tyrkia

Den riktige veien opp                                                     Den beste delen av grusveien vi fulgte :-)AGLASUN

En liten by  med  ca 8200 innbyggere. Du finner noen enkle hoteller her, og en lodge like i overkant av byen.

Vi rakk ike å se mye av byen, men her er noen bilder som viser litt av hvordan det ser ut.

Sagalassos Antikk by Tyrkia    Sagalassos Antikk by Tyrkia

 

Aglasun Sagalassos Antikk by Tyrkia

Utsikt fra utkant av Aglasun mot Sagalassos

Aglasun Sagalassos Antikk by Tyrkia

Utsikt fra Sagalassos til Aglasun

Aglasun Sagalassos Antikk by Tyrkia


Link til

RUNDTUR PAMUKKALE med stopp i Sagalassos og Salda GölDet er ulovlig å kopiere både innhold og bilder  annet enn til privat bruk.
Ved bruk av innhold og  bilder skal Elisabeth Bruheim krediteres.© 2017 copyright Alanyainvest v/ Elisabeth Bruheim

Ansvarlig_Kontaktinfo_ferie_i_Tyrkia